Pages

snow purple

Followers

Thursday, 12 June 2014

pesan buat diri

Assalamualaikum.. Pesanan salam ni bukanlah trend, tapi untuk kesejahteraan semua. Tak salah saling mendoakan.
Cuti Sekolah dah nak tamat. Start sem baru,, semangat nak belajarpun makin berkobar.. SPM lagi berape bulan je. Nak buat yang terbaik dan nak dapatkan yang termampu. Memanglah target 9A+ tapi tak semestinya mampu.. Reda je lah nanti, asalkan dah buat yang terbaik. Nak result baik, usahapun kenalah lebih.
Sem baru ni nak buat perubahn sikit. But before tu nak cakap.. Anything yang aku luah dekat sini just untuk aku, tak berniat nak sakitkan hati sesapa, just nak luahkan apa yang aku rasa, sakit aku, happy aku tu je. Life aku. Tak ada niat nk bangga nak menunjuk ke apa. Tak ada apa nak dibanggakan tak ada apa yang aku nak pamer.
Back to topic asal..
Aku nak buat perubahan life sikit. Targt 9A+ ni, bukan senang.. Actually all of the rule is for my life. Bukan just untuk 9A+ tu, tapi future. Cara nak kawal emosi. Takut jadi apa2 nanti, stress memanjang. Belajar tu satu citer gk.
So.. The rule is here
 -dont get too close
 -dont easily believe others
 -dont be damn sensitive
 -dont keep your problem deep in your heart, share it dude!
 -dont get in love
 -dont sleep in the class
 -dont sleep before read at least 2 pages of al quran.
 -dont sleep before make some revision.
 -dont be too quiet
 -dont sleep after sahur.
 -dont touch boy
 -do be friendly
 -do be talkative
 -do say nice word
 -do sleep at least 5 hours per day
 -do cover your aurat
 -do smile
 -do be serious when needed.
 -do show you cannot be bullies
 -do louder your voice.
 -do your duty
 -do show the dark side of you. Show the real you.
 -do cry when u need to.
 -do ask when u do not understand.
 -do run at least 10 round per day.
 -do control your face. Manners beb.
 -do study study and study.
 -do control emotion.

Khalifah, u need to give something when u want something. Segala penat lelah kau akan membuahkan hasil yang kau impikan selama ni. Life yang betul. Belajar bukan semata mata untuk dunia. Ingat akhirat. Ingat tuhan. Yang paling penting.. Ingat mati. Death is unevitably. Anytime.
Khalifah, apa yang kau nak bukannya sesuatu yang mudah, pengorbanan kau berbaloi. Jadilah manusia yang mengenang jasa. Jadilh manusia yang sedar diri. Ingat, tuhan maha adil.
Jangan pernah menyesal dengan apa yang jadi. Kalau kau jatuh, bangkit semula dengan azam yang membara. Dalam belajar, tak ada istilah putus asa, tak ada istilah malu nak bertnya. Tak ada istilah musuh. Jangan kedekut ilmu, walaupun orang tu kau tak suka. Khalifah, jangan lupa pesan aku,, aku ni engkau, diri engkau. Hati engkau, jiwa engkau, antara ramai2 kawan engkau aku yang paling rapat dengan engkau. Jadilah manusia berguna. Jangan buat keputusan time emosi tak stabil. Fikir logik akal. Fikir sebelum bercakap. Jaga hati orang. Senyum walaupun menyakitkan. =D

No comments:

Post a Comment