Pages

snow purple

Followers

Tuesday, 15 March 2016

Marriage

Assalammualaikum...
Talking about all this love couple and so on. Lately ni Aku kenal diorang yang sebok bercinta bagai nak rak. Sebok nak ajak Anak dara orang kahwin. Sampai aku rasa diorang tak fikir APA yang aku fikir.
Bila kau couple its mean kau sayang dia, kau suka dia, kau nak berkahwin dengan dia atau kau saja2 nak hilang boring sekadar berbual kosong, peneman jalan, teman buat dosa. Entahlah akupun tak faham. Tapi kalau kau betul2 nak jadikan dia teman hidup kau, kenapa tak nak guna jalan yang betul? Kenapa tak nak prepare diri dari sekarang? Kahwin tu bukan sekadar suka2. Kahwin bawa tanggungjawab yang besar. Kau sedia ke nak jadi imam dia, nak jadi guru dia, nak jadi pemimpin dia, nak jadi bapa kepada anak2 dia? Nak sediakan tempat tinggal dia, makan minum dia, keperluan dia, kehendak dia? Macam macam kau kena fikir. Bukan sekadar ajak Anak orang kahwin kosong macam tu. Soo kalau betul kau nak dia, ubahlah diri kau yang sekarang. Berubah jadi lebih baik. Supaya kau dapat bina sebuah masjid yang indah di mata tuhan. Supaya hidup kau ada arah tujuan. Supaya kau tak terkontang kanting lepas kahwin. Jadilah lelaki yang hebat.
Fikirlah wahai lelaki. Jagalah ikhtilat (pesan untuk diri juga) supaya bila berkahwin nanti kau tak guris hati permaisuri kau. Jangn terlalu agungkan perempuan yang belum tentu jodoh kau, tuhan tahu apa yang terbaik, kerja kau buat yang terbaik.
Peace and try our best =)

No comments:

Post a Comment